diumenge, 7 de setembre del 2008

Per què 4 rals i no un €uro?

El ral era el nom d'una moneda fraccionaria de la pesseta. Equivalia a 1/4 de pesseta (25 cèntims de pesseta), de manera que una pesseta eren quatre rals.
Sobre la nostra antiga moneda, la peça petita (pesseta), hi havia moltes dites que feien referència a la saviesa popular:


-No expliquis sopars de duro (referint-se a qui expliqués històries obviament falses).

- Tota fortuna comença per un ral.

- Ral a ral, fa el menestral son cabal.


- Vendre duros a quatre pessetes (per la gent que proposava negocis amb enriquiment fàcil que no arribarien a bon port).

O expressions populars, com ara aquella de "no val ni un ral" o "no val quatre rals", per indicar que alguna cosa no tenia gens de valor.

Tanmateix, la saviesa popular dels nostres avis de vegades molt sovint ens faria i ens farà servei, per mirar d'explicar molts dels afers que actualment envolten la nostra vida (econòmica) diària.

Les pessetes s'estiraven més que els euros, ens diu el nostre botiguer habitual, el Senyor Esteve. Sembla que amb la nova moneda única, tot s'ha complicat molt... però potser només és que ens ho volen fer complicat.

Mirarem d'explicar les coses de manera senzilla, encara que això ens faci ser políticament incorrectes. Però sense faltar al respecte a ningú, és clar....

Esperem que us sigui útil.